1e communie

Jullie lieten je kind dopen en opnemen in de geloofsgemeenschap die iets ziet in die Jezus van Nazareth. Met jullie kinderen kijken we nu heel graag uit naar de viering van hun eerste communie. Deze is het moment waarop jullie kinderen voor de eerst maal mee aanzitten aan de tafel van Jezus.

Bij die eerste communie ontvangt een zevenjarig kind voor de allereerste keer de hostie, het 'Lichaam van Christus'.

 De 1e communie is de eerste volledige deelname aan de eucharistie. Aan de viering van de eerste communie gaat een periode van voorbereiding vooraf waarin de kinderen catechese krijgen over de betekenis van de communie en de eucharistie. Deze geloofsweg voor het kind wordt samen afgelegd met het gezin, de school en de parochie.

De kinderen die de eerste communie willen ontvangen dienen reeds gedoopt te zijn. Indien dit niet het geval zou zijn, kunnen de ouders contact op te nemen met het secretariaat of pastoor Sven om het doopsel van het kind te vragen enkele maanden vóór de eerste communie.

Catechese

De voorbereiding op de 1e communie verloopt via de school in ondersteuning van de pastorale zone. 

Op weg naar de eerste communie vinden we inspiratie in het thema: "De mooiste dag". De kinderen ontdekken de komende weken en maanden verhalen over Jezus. De leerkrachten van jullie kind en onze geloofsgemeenschappen gaan op deze ontdekkingstocht mee.

Met de kinderen en vanuit hun oogpunt willen we samen luisteren naar verhalen over Jezus, bidden en zingen. Al vierend ontdekken zo onze kinderen iets van onze vierende geloofsgemeenschappen. 


Ouder- en infoavond

Wanneer je je kind hebt ingeschreven, nodigen we jullie uit op een oudermoment. In onze pastorale zone zijn er twee oudermomenten waartussen je kan kiezen:

Dinsdag 1 oktober 2024 om 20.00 u. in de Sint-Jan-Evangelistkerk, Driesstraat te Teralfene – Affligem.

Donderdag 10 oktober 2024 om 20.00 u. in de O.L.-Vrouw Boodschapskerk, Ommegangstraat te Liedekerke.

Download hier de infobrochure omtrent de 1e communie

Inschrijvingen

Wanneer je je kind wil inschrijven voor de eerste communieviering, vul je het inschrijvingsblaadje voor de 1e communie in. Wanneer dit toch niet zou lukken, neem gerust met ons contact op. 

Vanaf 5 september 2024 zal je via deze pagina kunnen inschrijven.

Documenten

Naast de digitale inschrijven vragen wij ook ook de bijlage GDPR te downloaden, in te vullen, te ondertekenen en te bezorgen (via mail secretariaat@zonemeander.be of op het secretariaat; Driesstraat 5, 1790 Teralfene)

Bijlage privacy: Download hieronder

Contactpersoon

Secretariaat van de school

of

Jens Van Wesemael (parochieassistent)
Mail: jens@zonemeander.be
Tip: Check steeds je spammail 

Eerste communie 2025

We zetten hier even de data van de eerste communievieringen op een rijtje:

Donderdag 1 mei 2025 om 10.00 uur
O.L.- Vrouw Boodschapskerk te Liedekerke

zondag 18 mei 2025 om 10.00 u.
Sint-Jan Evangelistkerk te Teralfene

zaterdag 24 mei 2025 om 11.15 u.
O.L.-Vrouw Bezoekingskerk te Essene

zaterdag 24 mei 2025 om 14.00 u.
Sint-Niklaas kerk te Liedekerke

zondag 25 mei 2025 om 10.00 u.
Sint-Michielskerk te Hekelgem

Doopsel als een eerste stap…

De eerste communieviering is een tweede stapje in het ontdekken van Jezus' verhaal. Het eerste stapje is het doopsel. Wanneer je kind nog niet is gedoopt, spreken we op het oudermoment een datum af waarop dit kan plaatsvinden.

Kindernevenvieringen

Er zullen het komende jaar ook kindernevenvieringen georganiseerd worden. Een kindernevenviering is een moment tijdens de eucharistieviering in het weekend. De kinderen gaan naar een aparte ruimte, of achteraan in de kerk.

Daar ontdekken ze een verhaal, knutselen er rond, zijn er doe-opdrachtjes, … Nadien nemen ze deel aan de tafeldienst, meteen ook het kernmoment van de Eerste Communieviering. De data worden nog gecommuniceerd. Hiervoor sturen we steeds een warme uitnodiging. Tijdens de kindernevenvieringen is iedereen welkom, ook broers en zussen…
Op die manier willen we kinderen vertrouwd maken met het samen-vieren van onze geloofsgemeenschap en hen daarbij op een actieve manier betrekken.

Wanneer jij je als ouder wil engageren om een kindernevenviering mee te begeleiden mag je dit steeds doorgeven! 😊